Solceller på tak på en norsk enebolig.

Hvor godt egnet er solceller på tak for norske forhold?

Solceller på tak har blitt en meget attraktiv kilde til fornybar energi etterhvert som teknologien har blitt bedre, men hvor bra fungerer det i Norge?

Med klimaendringer og økende energipriser på dagsordenen, vender mange nordmenn seg mot solenergi som en bærekraftig og økonomisk løsning. Men hvor godt egnet er egentlig Norge for installasjon av solceller på tak? 

Les også: Roofit.Solar hever standarden på Norske solcelleløsninger

Antall soldager i Norge

Selv om Norge ikke er kjent for sitt solrike klima, har store deler av landet mange soldager gjennom året. Antallet varierer avhengig av geografisk plassering, men til tross for lange vintre, er det mange plasser i Norge godt egnet for solceller på tak.

Data fra Yr.no viser at antall soltimer varierer fra landsdel til landsdel. Mens de registrerte 1777,6 soltimer i Kristiansand i løpet av et år, hadde Tromsø over 500 timer mindre med sine 1263,6 soltimer. Om vi ser på gjennomsnittlig antall soltimer i Norge ut fra Yr sine målinger i 14 landsdeler, lander vi på 1321,6 soltimer i året.

For å omregne soltimer til soldager, trenger vi en definisjon av hva som utgjør en “soldag”. En vanlig tilnærming er å anta at en soldag har minst 6 timer med direkte sollys. Dette er selvfølgelig en forenkling, siden lengden på dagslys og solens intensitet varierer gjennom året og fra sted til sted.

Bruker vi denne definisjonen, kan vi dele det gjennomsnittlige antallet soltimer (1321,6 timer per år) med antallet timer vi definerer som en soldag (for eksempel 6 timer) for å få et estimat på antall soldager:

Antall soldager = Gjennomsnittlige soltimer per år / Timer per soldag

Basert på beregningen, kommer vi frem til omtrent 220 soldager per år i Norge.

For å få et mer nøyaktig bilde av solforholdene i ulike deler av Norge, kan det være nyttig å undersøke lokale klimadata og statistikker for soltimer. Det kan også være nyttig å kontakte Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) eller Meteorologisk institutt direkte for mer spesifikk informasjon om solforholdene i Norge.

Solcelleguide

Din guide til alt om moderne solcellepaneler.

Sett deg inn i de siste trendene innen solenergi i Norge, inkludert den nyeste teknologien og de beste løsningene på markedet i dag.

Områder i Norge som egner seg best for solceller på tak

Geografisk sett er områder sør for Bergen best egnet for solceller på tak. Eksempelvis viste Yr sine målinger at steder som Kristiansand og Oslo har henholdsvis 1777,6 og 1669,0 soltimer årlig, noe som understreker det store potensialet for solenergi i disse regionene.

Det er også verdt å merke seg at selv om nordlige deler av Norge har færre soltimer gjennom året, kan sommermånedene med midnattssol gi unike muligheter for solenergi i disse områdene. 

Les også: Solcellepanel hytte og fritidsbolig: Alt om typer, strømstøtte m.m.

Tre tips for riktig valg og bruk av solceller på tak i Norge

Med landets økende fokus på fornybar energi, kan solcelleteknologi tilby en effektiv måte å utnytte Norges naturlige ressurser på. Når det er sagt, er det viktig å ta informerte valg for å sikre at solcelleanlegget ikke bare er kostnadseffektivt, men også robust nok til å tåle lokale værforhold. Her er tre essensielle tips for å hjelpe deg med riktig valg og bruk av solceller på tak i Norge.

1. Velg solceller som tåler vekt, snø, vind eller salt (ved sjøen)

For å sikre at solcelleanlegg tåler de unike utfordringene i det norske klimaet, er det viktig å velge solceller som er designet for å motstå vekt fra snø. I tillegg må du ikke glemme faren for korrosjon fra salt hvis du bor ved sjøen, samt sterk vind.

Derfor bør solcellepanelene være robuste nok til å håndtere snøens tyngde og saltets korrosive effekt. I tillegg bør de være konstruert for å tåle sterke vindkast. Dette vil forlenge levetiden til anlegget og sikre jevn energiproduksjon gjennom året. Samtidig forhindrer det skader som kan oppstå når vinden forsøker å ta tak i taket.

2. Husk på vedlikehold av solcelleanlegget

Vedlikehold av solcelleanlegg er viktig for å opprettholde effektivitet og sikkerhet. I Norge betyr dette spesielt å være oppmerksom på snøfall som kan dekke panelene og redusere produksjonen. Regelbundet inspeksjon og rengjøring er nødvendig for å maksimere utbyttet av investeringen.

3. Bruk batteripakke for å spare strøm når den ikke brukes

Batteriteknologien i riktignok i en tidlig fase i Norge. Men de kommende årene forventes det at mer avanserte og kostnadseffektive løsninger vil komme på markedet. Dette vil gjøre energilagring enda mer tilgjengelig og attraktivt for norske husholdninger. Ved installasjon av batteripakker kan du lagre energi produsert på solrike dager. Dermed er du sikret strømforsyning til hjemmet ditt også når solen ikke skinner. Dette er spesielt fordelaktig i Norge, hvor energibehovet kan være betydelig selv utenfor de lyse timene.

Det er viktig å merke seg at dersom du vurderer å ettermontere en batteripakke på et eksisterende solcelleanlegg, kan det kreve at du oppgraderer til en hybridinverter. En hybridinverter er nødvendig for å kunne håndtere direkte strømproduksjon til bruk i husholdningen og lagring av overskuddsenergi i batteripakken. Dette er en viktig overveielse for de som planlegger solcelleinstallasjoner nå, men ønsker å holde døren åpen for å integrere batterilagring i fremtiden, ettersom teknologien utvikler seg og blir mer kostnadseffektiv.

KALKULATOREN

Solar Solution beholder byggets estetikk med integrerte solcelleløsninger.

Våre løsninger ser ut som vanlige tak, men er effektivt energiproduserende solcellepaneler spesielt utviklet for norske forhold og arkitektur.

Norsk strømmangel avtar ikke med det første

Norge står overfor utfordringer med strømmangel, spesielt i perioder med høyt energibehov. Solenergi er et godt alternativ som bidrar til å øke energiforsyningen og redusere belastningen på det nasjonale nettet.

Ekspertene forventer høye strømpriser i Norge de neste ti årene, med en gjennomsnittspris på 80 øre per kilowattime i 2030, ifølge NVE. Dette er en betydelig økning fra tidligere år og skyldes flere faktorer, inkludert stigende gasspriser og høyere CO2-kvotekostnader.

Les mer: Høye norske strømpriser de neste ti årene sier ekspertene

For å håndtere fremtidens økende strømpriser, kan investering i solcelleteknologi bidra til å redusere dine energiutgifter. Med Solar Solution på laget er du sikret kostnadseffektive og bærekraftige energiløsninger. Vi benytter den siste teknologien på markedet og leverer solcelletak som bevarer byggets naturlige fasong.

Les mer om våre produkter og tjenester her

Kort sagt om solceller på tak i Norge

Solceller på tak er godt egnet til Norges varierte klimatiske forhold. Til tross for utfordringer som lange vintre og varierende antall soldager, viser data fra Nelfo at store deler av Norge har et betydelig potensial for solenergi.

Med gjennomsnittlig 1321,6 soltimer årlig, som tilsvarer omtrent 220 soldager, er det klart at Norge har gode forutsetninger for å dra nytte av solkraft. Ved å velge riktige solcelleløsninger, som tåler lokale værforhold, kan norske husholdninger og bedrifter redusere sine energiutgifter og bidra til en mer bærekraftig fremtid.

Solcelleteknologi i Norge er derfor ikke bare mulig, men også økonomisk og miljømessig fordelaktig, spesielt i lys av forventede høye strømpriser i årene som kommer.

Kontakt

Kontakt Solar Solution

Ønsker du å vite mer om hva vi kan tilby og hvordan våre løsninger kan passe ditt prosjekt?

Sjekk pris på solcelletak på ditt hus her

Siste artikler

Del denne artikkelen

Kontakt Solar Solution

Ønsker du å vite mer om hva vi kan tilby og hvordan våre løsninger kan passe ditt prosjekt?