strømpriser

Høye norske strømpriser de neste ti årene sier ekspertene

Norske strømpriser har bekymret både husholdninger og industri de siste årene. Ifølge Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) vil prisene holde seg høye de neste ti årene.

Anslaget til NVE viser en gjennomsnittlig strømpris på 80 øre per kilowattime i 2030, utenom nettleie og avgifter. Det tilsier en betydelig økning sammenlignet med prisene før 2021, og nesten det dobbelte av gjennomsnittsprisen i perioden 2000-2020.

Hva med årene frem til 2030? NVA mener at prisene de kommende årene vil bli jevnt høyere  enn i dag, en trend som kan vedvare helt frem til 2040. Årsakene er sammensatte, men stigende gasspriser, høyere kostnader for CO₂-kvoter i Europa, og et forventet mindre kraftoverskudd i Norge spiller en vesentlig rolle.

Den oppadgående trenden i strømpriser fra 2021 har skapt bekymring blant norske husholdninger, spesielt i en tid med generell prisvekst. Mange synes det er vanskelig å planlegge fremover. Folk flest ønsker seg mer kontroll over energiutgiftene, noe ny solcelleteknologi kan stille med.

Med dagens solcelleløsninger kan du nemlig ta kontroll over strømutgiftene. Du kan til og med tjene på egen energiproduksjon. De fleste solcelletak vil betale seg selv over tid, mens du vil bidra til en bærekraftig energifremtid fra dag en. Merk at bygningsintegrerte solcelletak bruker lengre tid å inntjene seg selv fordi du ikke bare investerer i solceller men et splitter nytt tak til huset.

Les mer: Fornybar energi med solceller: Hvor miljøvennlig er solkraft?

Regjeringens støtteordning – Et midlertidig plaster på såret

For å hjelpe husholdningene med å takle de høye strømprisene, har regjeringen introdusert en ny strømstøtteordning. Statssekretær Andreas Bjelland Eriksen bemerker imidlertid at det vil ta tid før strømprisene normaliseres.

Regjeringens strømstøtteordning, som ble endret fra 1. september 2023, beregner nå strømprisen hver time for å reflektere svingningene mer presist. Likevel er dette et midlertidig tiltak, med utløpsdato 31. desember 2024.

Hva som skjer deretter er usikkert, men at solcelleteknologien byr på en alternativ løsning som har kommet for å bli, er det ingen tvil om. Dagens solcellepaneler er mer effektive enn noen gang, selv under norske forhold med mange mørke vintermåneder. 

Riktignok produseres det betydelig mindre strøm i vintermånedene. Men lange sommerdager og lave gjennomsnittlige temperaturer legger likevel til rette for at Nordmenn kan produsere betydelige mengder strøm gjennom året. Det er nemlig slik at panelene fungerer særs godt i Norge der de kalde forholdene forhindrer overoppheting av mekanikken. 

KALKULATOREN

Solar Solution beholder byggets estetikk med integrerte solcelleløsninger.

Våre løsninger ser ut som vanlige tak, men er effektivt energiproduserende solcellepaneler spesielt utviklet for norske forhold og arkitektur.

Energikrisen vil ikke løses med det første 

Både Eriksen og andre eksperter er enige om at det ikke finnes noen rask løsning på energikrisen. Det kreves en samlet innsats, både nasjonalt og internasjonalt, for å stabilisere strømprisene. 

Summen av flerfoldige tiltak, som utviklingen i Europas gasslagre, styringsmekanismer i kraftproduksjonen, og statlige intervensjoner i ekstreme situasjoner, kan bidra til en mer stabil strømprissituasjon i fremtiden. Men det vil ikke skje med det første.

Derimot vil solpaneler på taket være en rask vei til stabile strømregninger for mange nordmenn. Med god planlegging, korrekt installasjon og taktisk strømbruk er det fullt mulig å ta kontroll over ditt eget energiforbruk, kutte strømprisene, og øke verdien på din bolig.

Les mer: Solcellepanel tak: Slik velger du riktig løsning for ditt behov 

Konklusjon: Egen strømproduksjon kan stagge stigende strømpriser

I vente på at energikrisen løses, oppfordres norske husholdninger og industri til å forberede seg på en fremtid med høye eller stigende strømpriser. I den forbindelse synes vi i Solar Solution det er fornuftig å vurdere alternative energikilder. Når valget står mellom å spinke og spare til en regnværsdag, så foretrekker vi i stedet å investere i solcelleløsninger som bidrar til økt bærekraft.

Energieffektiviserings- og kraftutbyggingsprosjekter, samt diskusjoner rundt energipolitikk, er langt fra over. De vil antakelig vare i årevis. Moderne, energieffektive solcelleløsninger er allerede her og kan tas i bruk i dag.  

En investering i et moderne solcelleanlegg vil umiddelbart senke dine strømutgifter. I tillegg vil det bidra til overgangen til grønn energi. Du får en mye bedre kontroll over ditt energiforbruk og dine energiutgifter. Det er riktignok en formidabel investering. Men med 25-30 års produksjonsgaranti på våre løsninger er du sikret stabil energiproduksjon i mange år fremover.

Ta gjerne kontakt med oss i Solar Solution om du ønsker mer informasjon eller et estimat.

Solcelleguide

Din guide til alt om moderne solcellepaneler.

Sett deg inn i de siste trendene innen solenergi i Norge, inkludert den nyeste teknologien og de beste løsningene på markedet i dag.

Hvordan Solar Solution kan hjelpe deg til lavere strømpriser 

Solar Solution tilbyr solcelleløsninger som ikke bare reduserer dine strømkostnader, men også beholder eller til og med fremhever særpreget til din bolig. Vår innovative 2-i-1 løsning kombinerer tradisjonell taktekking med moderne solcelleteknologi. Resultatet er et funksjonelt, estetisk tiltalende solcelleanlegg som er skreddersydd for ditt spesifikke behov.

Våre nøkkelferdige løsninger forenkler din overgang til solenergi. Vi starter med en grundig evaluering av solpotensialet på din eiendom. Deretter tilpasser vi installasjonen for best mulig utseende og ytelse. Hele prosessen håndteres av våre erfarne partnere, noe som sikrer en smidig overgang fra usikre energiutgifter til stabil egenproduksjon av ren, fornybar energi.

Vi er stolte over å være Norges eneste forhandler av de bygningsintegrerte solcellesystemene til Roofit.Solar. Disse prisvinnende og innovative systemene gir deg et nytt tak som bevarer bygningens originale linjer og design, samtidig som det produserer grønn energi. Med takplater av Nordisk kvalitetsstål som benytter SSAB GreenCoat®, får du en løsning som kombinerer styrken av stål med miljøvennlighet.

Les mer: Hva er båndtekking og hva har du å tjene på båndtekket tak med solceller

Solar Solution solcellekalkulator, service og nyhetsbrev

Vår solcellekalkulator hjelper deg med å komme i gang. Den viser hvordan du kan spare penger fra dag én med solcelletak fra Solar Solution. I tillegg tilbyr vi attraktive garantier som inkluderer en estetisk garanti på 25 år og en teknisk garanti på 50 år. Dette understreker vår forpliktelse til kvalitet og kundetilfredshet.

Solar Solution er mer enn bare en leverandør av solcellepaneler – vi er din partner i overgangen til en mer miljøvennlig og kostnadseffektiv energiløsning. Med vår ekspertise og helhetlige tilnærming, sikrer vi at du får en løsning som oppfyller dine behov, reduserer dine strømkostnader, og bidrar til en bærekraftig fremtid.

Kontakt

Kontakt Solar Solution

Ønsker du å vite mer om hva vi kan tilby og hvordan våre løsninger kan passe ditt prosjekt?

Ta gjerne en kikk på våre nettsider for å lese mer om våre produkter eller solcellekalkulator. Og hvis du synes denne artikkelen var interessant, hvorfor ikke melde deg på vårt nyhetsbrev. Vi planlegger å utvide vårt artikkelarkiv med stadighet, og setter stor pris på alle som følger med på våre siste oppdateringer om alt som skjer på solcellefronten.

Les for eksempel: Solcelletakstein sammenlignet med andre solcelleløsninger, eller meld deg på vårt nyhetsbrev.

Sjekk pris på solcelletak på ditt hus her

Siste artikler

Del denne artikkelen

Kontakt Solar Solution

Ønsker du å vite mer om hva vi kan tilby og hvordan våre løsninger kan passe ditt prosjekt?