Solcelletakstein er en spennende utfordrer til dagens solcelleløsninger, men hvor godt fungerer det i forhold til båndtekking med solceller eller ovenpåliggende solcelleanlegg?
Solcelleteknologien forbedres stadig, og med priser på nedgang og forbedret miljøregnskap øker interessen for solenergi i Norge. Solcelletakstein tilbyr en ny vri på solenergi og vekker spesielt oppmerksomhet for sin estetikk som sømløst tilpasses husets stil og design.
Solcelletakstein har med andre ord enormt kommersielt potensial, men kan det måle seg med andre solcelleløsninger når det kommer til energieffektivitet, miljøvennlighet og pris? Les videre og finn ut alt du trenger å vite om forskjellene på solcelletakstein og andre solcelleløsninger.
Les også: Høye norske strømpriser de neste ti årene sier ekspertene
Innhold:
- Norges sentrale solenergiteknologier
- Solcelletakstein: En grundig introduksjon
- Tesla Solar Roof: Er Elon Musks solcelletakstein noe bedre?
- Ovenpåliggende solcelleanlegg
- Båndtekking med solceller
- Økonomiske forhold ved kjøp av solcelletakstein
- Konklusjon: Er solcelletakstein verdt investeringen?
Norges sentrale solenergiteknologier
Til tross for mye snakk om fornybar energi, ligger Norge etter mange europeiske land når det kommer til integrasjon av solenergi. Nordmenn og norske bedrifter har vært trege med å omfavne tradisjonelle, ovenpåliggende solcellepaneler. Integrerte løsninger har vi derimot raskt begynt å få sansen for, noe som er naturlig siden de egner seg langt bedre for norske forhold.
De mest utbredte solcelleløsningene i Norge i dag er ovenpåliggende solcelleanlegg og solcellepaneler på integreringsrammer, mens båndtekking med solceller og solcelletakstein er raskt voksende utfordrere i markedet. Alle disse teknologiene har sine fordeler og ulemper. Derfor er det viktig å sette seg inn i forskjellene for å finne den beste løsningen for ditt behov.
Les også: Solcellepanel: En komplett guide
Ovenpåliggende solcelleanlegg – En seiglivet prototype
Ovenpåliggende solcelleanlegg har vært standarden i mange år, noe som kan tenkes å ha påvirket nordmenn sitt lunkne forhold til solenergi, siden det er langt fra egnet til Norske forhold.
Riktignok er ovenpåliggende solcelleanlegg relativt enkle å installere, og anleggene kan plasseres på eksisterende taktekking, men det kan kreve strukturell forsterkning av taket. I tillegg er de ikke spesielt robuste når kulde, regn, snø og sterke vinder setter inn.
KALKULATOREN
Solar Solution beholder byggets estetikk med integrerte solcelleløsninger.
Eksponerte kabler og koblinger som lett blir skadet av vær og vind, samt festesystemer som tærer på hustaket, er problemer vi kommer til å se mer av etterhvert som slike solcelleanlegg eldes. I tillegg har estetikken vært et ankepunkt for mange.
Relatert artikkel: Solcelleanlegg: Hva er det og hvordan fungerer det?
Solcellepaneler på integreringsrammer – Solcellepaneler 2.0
Solcellepaneler på integreringsrammer (også kjent som GSE) er en hybrid mellom det tradisjonelle solcelleanlegget og det vi kaller BIPV (integrerte solceller). Denne løsningen kan kombineres med de fleste typer tak.
Solcellene vil ikke være usynlig som mange andre BIPV systemer, men det gir et langt strammere uttrykk og gjør ikke skade på taket, slik som et ovenpåliggende anlegg vil gjøre.
Båndtekking med solceller – Dagens beste løsning
Båndtekking med solceller er en elegant løsning som kombinerer taktekking og solcelleteknologi. Det har en sømløs estetikk som lett kan erstatte eksisterende takmaterialer. I tillegg kan energieffektiviteten måle seg med ovenpåliggende solcellepaneler, noe som gjør dette til en attraktiv solcelleløsning for mange huseiere.
Relatert artikkel: Hva er båndtekking og hva har du å tjene på båndtekket tak
Solcelletakstein – En eplekjekk utfordrer
Solcelletakstein er en raskt voksende solcelleløsning som stadig tar en større markedsandel i Norge. Kombinasjonen av sømløs estetikk og miljøvennlighet tiltaler mange nordmenn, men samtidig er det vesentlig forskjeller mellom solcelletakstein og de andre solcelleløsningene som bør vurderes før du investerer i denne løsningen.
Solcelleguide
Din guide til alt om moderne solcellepaneler.
Solcelletakstein: En grundig introduksjon
Solcelletakstein representerer en revolusjonerende tilnærming til solenergi ved å forene fleksibel og allsidig taktekking med moderne solcelleteknologi. Spørsmålet er om det fungerer like bra som de andre løsningene, og hvilke fordeler og ulemper du står ovenfor når du går for solcelletakstein på ditt hus.
Hva er solcelletakstein og hvordan fungerer det?
Solcelletakstein er små, modulære taksteiner med innebygde solceller. Hver takstein er designet for å fange opp sollys og omdanne det til elektrisitet. De fungerer som vanlige solpaneler, men er integrert direkte i taket. Dette skaper et sømløst og attraktivt utseende, og kobles sammen i et nettverk som leverer strøm til boligen.
Fordeler med solcelletakstein
1. Estetikk og arkitektonisk integrering
Solcelletakstein er unikt fleksibelt med tanke på tilpassing til husets stil og estetikk. Det lar seg kombineres med ulike takstiler på en naturlig måte, noe som gjør det til en favoritt blant huseiere og arkitekter. Merk at visse typer solcelletakstein egner seg bedre for norske forhold enn andre. Mer om dette kan du lese i vår guide til de ulike typene solcelletakstein tilgjengelig i Norge. (Kommer snart)
2. Holdbarhet og levetid
Holdbarheten til solcelletakstein er varierende. De mest robuste variantene, slik som Skarpnes’ OVATI med integrerte solceller, er designet for å tåle vær og vind like godt som tradisjonelle takmaterialer. Et godt tips for å finne de beste løsningene er å gå for produsenter med gode garantier, noe som vitner om stor tiltro til kvalitet og levetid.
3. Energiytelse og effektivitet
Når det gjelder energiytelse, kan solcelletakstein produsere like mye energi som andre typer solcellepaneler. Eksempelvis tillater taksteinenes utforming for mer optimal plassering i visse tilfeller. Som regel benytter de den nyeste solcelleteknologien på markedet, noe som tilsier at potensialet for energiproduksjon er stort.
Ulemper med solcelletakstein
1. Kostnad sammenlignet med tradisjonelle solcelleanlegg
En av de største ulempene med solcelletakstein er kostnaden. De er som oftest langt dyrere enn ovenpåliggende solcellepaneler, noe som kan være et hinder for mange potensielle kjøpere.
Det er derimot viktig å påpeke at alle integrerte solcelleløsninger, slik som solcelletakstein og båndtekking med solceller, er noe langt mer enn en investering i solenergi, du får også et splitter nytt hustak. Dette må alltid tas med i beregningen når du vurderer hvilken løsning som er best for deg.
I tillegg presses prisene opp på solcelltakstein på grunn av følgende faktorer:
- Avansert teknologi og materialer: Solcelletakstein bruker nyere, mer avanserte materialer og produksjonsprosesser, noe som er kostbart.
- Kompleks installasjon: Installasjonen av solcelletakstein tar mer tid og arbeid enn vanlige solcellepaneler.
- Integrert estetikk: Solcelletakstein er designet for å integreres sømløst med taket, noe som krever tilpasning og kan øke kostnadene.
- Produksjon på liten skala: Siden det er et relativt nytt produkt på markedet, har ikke solcelletakstein fått reduserte kostnader gjennom storproduksjon, slik som de andre solcellevariantene.
Det skal sies at selv om solcelletakstein koster mer i starten, så medfører det langsiktige fordeler. Estetisk tiltalende utseende i kombinasjon med egenprodusert strøm er et godt salgsargument som i mange tilfeller vil øke husets verdi.
2. Installasjon og vedlikehold
Installasjonen av solcelletakstein innebærer at hvert enkelt stein med solceller må kobles korrekt til nettverket. Med mange koblingspunkter øker kompleksiteten. Hvis installasjonen ikke utføres korrekt, kan det føre til problemer i energiproduksjonen. Dette kan inkludere ineffektivitet eller til og med avbrudd i strømforsyningen.
Feil ved installasjon kan også føre til problemer med vanntetthet og takets generelle integritet. Derfor er det viktig at installasjonen gjøres riktig fra starten av for å sikre at solcelletaksteinene fungerer optimalt og at taket forblir solid og sikkert over tid.
Vedlikehold av solcelletakstein krever også oppmerksomhet til både solcellene og takets integritet, noe som kan involvere mer komplekse sjekker og reparasjoner enn ved tradisjonelle tak- eller solcellesystemer.
3. Tilpasning til eksisterende bygningsstrukturer
Solcelletakstein kan noen ganger være utfordrende å tilpasse til eksisterende tektekking. Dette skyldes deres unike størrelse og form. Til tross for at de kan tilpasses til mange typer tak, passer de best til nye bygg eller tak som er klare for totalrenovering.
Tesla Solar Roof: Er Elon Musks solcelletakstein noe bedre?
Tesla Solar Roof har skapt bølger i solcellemarkedet, og vi skal ikke nekte for at teamet til Elon Musk har designet veldig stilig solcelletakstein. Men det skal mer til en rått utseende for å imponere oss i Solar Solution. Hva med funksjonaliteten og effektiviteten til Tesla Solar Roof?
Unike teknologiske trekk ved Tesla Solar Roof
Teslas solcelletakstein utmerker seg ved å tilby et design som minner mer om tradisjonell takstein enn noen av sine konkurrenter. Tesla Solar Roof har integrerte solceller som er nærmest usynlige fra gatenivå, noe som gir et rent og konsistent utseende på taket.
Den avanserte teknologien gjør at hver takstein fungerer som et uavhengig solcellepanel, noe som bidrar til robustheten og motstandsdyktigheten mot tøffe værforhold som snø, regn og sterke vinder.
Effektivitet av Tesla Solar Roof under lange vintre
Tesla Solar Roof er spesielt designet for å fange opp mest mulig sollys. Solcelletaksteinene bruker høyeffektive solceller som er optimalisert for å absorbere sollys selv under lave lysvinkler, som når solen står lavt på himmelen. Dette betyr at selv gjennom lange vintre, med kortere dager og lavere solvinkel, kan Tesla Solar Roof fortsatt generere betydelig energi.
Analyse av forbrukertilfredshet og mottakelse i markedet
Mens mange kunder verdsetter kvaliteten og estetikken til Tesla Solar Roof, har andre rapportert om utfordringer knyttet til kostnader, installasjonstid og service etter installasjon. Selv om Musks solcellesatsning har fått ros for innovasjon og design, har den høye prislappen og den langsomme installasjonsprosessen ført til en viss misnøye blant forbrukerne.
Sammenligning av Tesla Solar Roof med annen solcelletakstein
Sammenligning med annen solcelletakstein kan nok Tesla Solar Roof måle seg med de stiligste i klassen, og ifølge dem selv er de også de mest energieffektive solcelletaksteinene på markedet. I tillegg benytter de det siste innen solcelleteknologi, noe som kan være et tveegget sverd.
På den ene siden, vil ny teknologi ofte kreve mer vedlikehold og justering i starten for å optimalisere funksjonaliteten. På den annen side vil antakelig Tesla Solar Roof være mer energieffektivt i det lange løp, etter at eventuelle startproblemer er løst og solcelletaksteinene fungerer optimalt over tid.
Et annet tankekors er at tidlige indikasjoner tyder på at Tesla solcelletakstein vil være 40-60 prosent dyrere enn andre typer solcelletakstein på det norske markedet. Og med alle utfordringene Musk og co har møtt på, er det ingen som vet når Teslatakene blir tilgjengelige i Norge.
Ovati solcelletakstein – Et norsk alternativ
Ovati™ Solcelletakstein fra Skarpnes byr på en innovativ blanding av tradisjonell takteknologi og moderne solenergiløsninger. Denne taksteinen, utviklet i samarbeid med den tyske partneren Autarq GmbH, integrerer solceller i en flat betongtakstein. Det vil si at Ovati solcelletakstein er det første BIPV-produktet (Building Integrated Photovoltaic) av sitt slag.
Ovati™ egner seg både for nye byggeprosjekter og rehabilitering av eksisterende tak. Hver takstein har et 13 W solcellepanel integrert, og forventes å opprettholde minst 80 prosent av sin opprinnelige kapasitet etter 20 år.
Et av de mest tiltalende aspektene ved Ovati™ er at det er tilnærmet vedlikeholdsfritt. Med alle kablene skjermet for vær og vind, elimineres behovet for mikroinvertere takket være produktets parallellkoblingsteknologi. Dette gjør Ovati™ til et praktisk alternativ med lang holdbarhet.
Når det gjelder økonomi, er det viktig å vurdere både nedbetalingstid og merverdien som Ovati™ kan tilføre eiendommen. Denne løsningen kan øke eiendomsverdien ved salg, noe som potensielt gjør det til et godt valg for huseiere som ser etter langsiktig verdi og bærekraft.
Relatert artikkel: Fornybar energi med solceller: Hvor miljøvennlig er solkraft?
Ovenpåliggende solcelleanlegg
Ovenpåliggende solcelleanlegg, også kjent som tradisjonelle solcellepaneler, er en velkjent løsning i Norge. Det var denne typen solcelleanlegg som først dukket opp på norske hjem og banet vei for dagens fremadstormende solcelleløsninger.
Definisjon på ovenpåliggende solcelleanlegg
Ovenpåliggende solcelleanlegg består av solpaneler som monteres på toppen av eksisterende tak. De er lett gjenkjennelige med sitt ovenpåliggende design som «flyter» på toppen av husets egne tak. Ovenpåliggende solcelleanlegg kan installeres på de fleste takflater, og er et relativt rimelig alternativ for solenergi som også er relativt sårbart under norske forhold.
Fordeler med ovenpåliggende solcelleanlegg
1. Kostnadseffektivitet og tilgjengelighet
Disse anleggene er blant de mest kostnadseffektive på markedet. Materialer og installasjon er rimeligere sammenlignet med andre løsninger, og tilgjengeligheten av håndverkere som kan installere dem er også høy.
2. Fleksibilitet i installasjon
Fleksibiliteten er en stor fordel med ovenpåliggende solcelleanlegg som kan monteres på nesten alle taktyper. Installasjonen kan tilpasses tilgjengelig plass og energibehov, noe gjør det til en allsidig og rimelig løsning.
3. Skalerbarhet og oppgraderingspotensial
En annen fordel med ovenpåliggende solcellepanel er skalerbarheten. Systemet kan enkelt utvides eller oppgraderes etter hvert som behovene endres. Dette gir huseiere frihet til å starte smått og utvide solcelleanlegget over tid.
Ulemper med ovenpåliggende solcelleanlegg
1. Estetiske utfordringer
Den største ulempen med ovenpåliggende solcelleanlegg er ofte det estetiske. Mange finner disse panelene forstyrrende da de har en tendens til å dominere store deler av hustaket og endre bygningers visuelle appell.
2. Vektbelastning og strukturelle hensyn
Vekten av ovenpåliggende solcelleanlegg kan være en utfordring. I visse tilfeller må tak forsterkes for å håndtere den ekstra belastningen, noe som medfører ekstra kostnader.
3. Eksponering for vær og vind
Eksponeringen for vær og vind er også større med ovenpåliggende solcelleanlegg. Panelene kan være utsatt for skade under ekstreme værforhold, noe som kan føre til økt vedlikehold. Eksempelvis kan snø samle seg på toppen av panelene og deretter falle ned på undersiden i store mengder, noe som kan skade tilkoblingspunktene til el-anlegget.
Solcellepaneler på integreringsrammer
Solcellepaneler på integreringsrammer blir ofte omtalt som GSE, som er navnet på produsenten av montasjerammene som panelene blir montert på. Integreringsrammene skrues fast i lektelaget mens ønsket taktekking legges rundt rammene der det ikke egner seg med solceller.
Solcellepaneler på integreringsrammer har blitt et veldig vanlig syn på norske tak de siste årene. Estetisk ser det langt bedre ut en det sjenerende, ovenpåmonterte solcelleanlegget, og prisen er heller ikke spesielt mye høyere.
Fordeler med solcellepaneler på integreringsrammer
1. Kostnadseffektivitet og tilgjengelighet
GSE rammene er tilgjengelig hos flere forhandlere og monteres raskt og enkelt.
Solcellepanelene som benyttes er de samme du finner på tradisjonelle anlegg, høyeffektive og rimlige.
2. Holdbarhet og ytelse under ekstreme værforhold
Sammenlignet med et ovenpåliggende solcelleanlegg vil et GSE-tak tåle tidens tann bedre. Ingen punktering av undertak eller eksponerte kabler tilsier at anlegget produserer lengre før vær og vind starter å tære på funksjonaliteten. Dette til tross, så vil ikke solcellepaneler på integreringsrammer tåle samme ekstreme snømengder som en del andre integrerte solcelleløsninger.
3. Energieffektivitet og -produksjon
Tradisjonelle solcellepaneler ligger i dag et hestehode foran integrerte solcelleløsninger. Dette er fordi solcellepaneler på integreringsrammer måler nesten to m2 og dermed får plass til flere høyeffektive celler.
I tillegg vil de tradisjonelle solcellepanelene vil alltid være først ut med ny teknologi. Det tar lenger tid før dette implementeres i bygningsintegrerte produkter, noe som gjør at de alltid vil henge litt etter med den seneste teknologien.
Ulemper med solcellepaneler på integreringsrammer
1. Størrelsen
Tradisjonelle solcellepaneler som benyttes i integreringsrammene er som nevnt nesten To m2. Det betyr at evnen til å dekke mest mulig areal på et solrikt tak i stor grad blir overlatt til tilfeldigheter. Er du heldig kan store deler av taket dekkes, men det finnes ingen garanti.
2. Tekniske løsninger
Løsningen er testet hos Sintef og erklært tettere enn takstein. Men rammene er av plast, som ekspanderer kraftig når det blir varmt. Tiden vil vise hvordan denne bevegelsen påvirker rammens integritet. Det kan også samle seg løv under panelene, noe som kan være uheldig på sikt om det ikke renskes jevnlig.
3. Litt lavere produksjon
Dette er nok ikke merkbart, men ved å integrere solcellepanelene fjernes noe av den naturlige ventilasjonen som de ville fått om de var montert på braketter oppe på taktekkingen. Solceller produserer best med god avkjøling, derfor kan solcellepaneler på integreringsrammer på varme dager produsere 2-3% mindre energi.
Båndtekking med solceller
Båndtekking med solceller, ofte omtalt som bygningsintegrert solceller, er en relativt ny solcelleløsning som kombinerer solenergiproduksjon med moderne takdesign. Det har raskt blitt et populært valg i Norge takket være sitt elegante utseende og robuste design.
Hva betyr båndtekking med solceller?
Båndtekking med solceller vil si at solceller integreres i metallplater til tak. I motsetning til ovenpåliggende solcellepaneler får du altså et solcelleanlegg som er integrert i selve taket. De er mindre synlige enn tradisjonelle solcellepaneler og gir en elegant finish.
Fordeler med båndtekking med solceller
1. Integrering i metalltak
Båndtekking med solceller er direkte integrert i taket. Det vil med andre ord si at du får både et splitter nytt tak og egen energiproduksjon når du investerer i båndtekking med solceller. Dersom taket ditt har flater som ikke er egnet for solceller, dekkes dette med et likt materiale i lakkert stål eller aluminium slik at taket får en helhetlig og uniform estetikk.
2. Holdbarhet og ytelse under ekstreme værforhold
Båndtekking med solceller er kjent for sin holdbarhet. Solcellene som legges på metallplatene dekkes av slitesterkt glass som er meget motstandsdyktig mot norsk vær og vind. Denne løsningen er lite utsatt for problemer ved hagl eller snø slik som tradisjonelle paneler kan være.
3. Energieffektivitet og -produksjon
Båndtekking med solceller er i tillegg meget energieffektivt. I likhet med solcelletakstein benyttes den nyeste solcelleteknologien, designet for maksimal energiproduksjon selv under lav lysintensitet, noe som øker den totale energiproduksjonen over tid.
Ulemper med båndtekking med solceller
1. Startkostnad og tilgjengelighet
Startkostnaden for båndtekking med solceller er høyere enn for ovenpåliggende solpaneler, men ikke like dyr som solcelletakstein. Teknologien er også mindre tilgjengelig enn tradisjonelle solcellepaneler, noe vi i Solar Solution jobber aktivt med å endre i skrivende stund. Les mer om våre løsninger!
2. Tekniske begrensninger
Det finnes få tekniske begrensninger for båndtekking med solceller. Sammenlignet med solcelletakstein trenger den noe større tigjengelige flater, men kan i motsetning til de fleste andre integrerte produkter monteres på tak med alt fra 10 til 90 graders takfall. Båndtekking krever dog tilfredstillende installasjon av underlagsbelegg, noe som tilsier at du trenger kvalifisert fagpersonell til å ta seg av jobben, noe Solar Solutions kan stille med. Ta gjerne kontakt om du har spørsmål om båndtekking med solceller.
3. Installasjonsutfordringer og fagkunnskap
Installasjonen av båndtekking med solceller krever spesialkunnskap. Det er viktig å benytte fagfolk med erfaring for å sikre kvalitet og funksjonalitet, noe som ikke alltid kan være lett å få tak i, men fortvil ikke. Vi i Solar Solution har kontakter over hele Norge og utvider vårt nettverk fortløpende. Vårt mål er å kunne tilby båndtekking med solceller til alle nordmenn, uansett lokasjon. Ta en kikk på våre tjenester for å finne ut mer!
Økonomiske forhold ved kjøp av solcelletakstein
Økonomisk analyse er nøkkelen til å investere i en solcelleløsning som fungerer best for deg og dine behov. Det gir innsikt i langsiktige fordeler og kostnadseffektivitet, og sikrer at din investering gir best mulig avkastning.
Sammenligning av kostnader kontra levetiden for de tre solcellesystemene
Kostnader kontra levetiden inkluderer anskaffelse, installasjon, vedlikehold og drift. Ovenpåliggende solcelleanlegg har ofte lavere startkostnader, mens båndtekking med solceller og solcelletakstein kan ha høyere innkjøpspris. Men de to sistnevnte sitt integrerte design vil som regel føre til lavere vedlikeholdskostnader. I tillegg har solcelletakstein ofte lengre levetid, noe som kan balansere den høye oppstartsprisen over tid.
Retur på investering og break-even analyse
Hvor mye du tjener på investeringen (ROI) er en kritisk faktor for å beregne solcelleløsningers verdi. Ovenpåliggende solcelleanlegg vil som regel ha en rask ROI på grunn av lavere kostnader. Båndtekking med solceller og solcelletakstein koster mer i startfasen, men har lengre holdbarhet, noe som gjør de til en bedre langsiktig investering.
På hvilket tidspunkt investeringen inntjener seg selv, vil variere i forhold til energipriser, solinnstråling og tilskudd. Generelt sett vil solcelletakstein og båndtekking med solceller bruke lengre tid på å betale seg selv, men igjen er det viktig å huske på at dette er investeringer i både solenergi og nytt hustak.
I tillegg er det viktig å være klar over at integrerte solcelleløsninger er nærmest vedlikeholdsfrie når de først er installert, noe som ikke er tilfelle med ovenpåliggende solcelleanlegg.
Tilskudd og økonomisk støtte i Norge
Når du vurderer å investere i solenergi er det også viktig å ta med støtteordninger i beregningen. I Norge finnes det nemlig ulike tilskudd og økonomiske støtteordninger for solenergi. Enova er en viktig aktør som tilbyr finansiell støtte til deg som investerer i solenergi. Dette kan redusere dine startkostnader og påvirke din økonomiske analyse ved investering av solcelletakstein.
Konklusjon: Er solcelletakstein verdt investeringen?
Solcelletakstein er ikke bare en energieffektiv løsning, men også estetisk tiltalende, noe som er et viktig salgspoeng for mange. Riktignok er det en av markedets mest kostbare solcelleløsninger, men til gjengjeld hevdes levetiden og være lengre, samt at designet tillater installasjon på de fleste typer tak.
Til sammenligning med båndtekking med solceller og ovenpåliggende solpaneler er solcelletakstein en fremtidsrettet løsning som til tross for høy startpris kan skilte med en tilsvarende bærekraft som de andre solcelleløsningene.
Men for at solcelletakstein skal bli like energieffektivt, er prisene nødt til å senkes, noe som avhenger av økt popularitet som kan forsvare produksjon på stor skala. Elon Musk har slitt med å oppnå suksess med Tesla Solar Roof, men mye tyder på at det skyldes dårlige avgjørelser i forretningsdriften heller enn teknologien.
Enn så lenge, er det for tidlig å fastslå den langsiktige energieffektiviteten og inntjeningen av solcelletakstein, men ingenting tyder på at teknologien fungerer noe dårligere på takstein enn på båndtekking eller tradisjonelle solcellepaneler.
Hva er den mest kostnadseffektive solcelleløsningen i Norge?
Når vi ser på kostnadseffektivitet, står båndtekking med solceller frem som et fordelaktig valg i Norge for øyeblikket. Det er en robust løsning som fungerer bra i norske værforhold. Rent prismessig er det ikke store forskjeller mellom dette og solcelletakstein, som er et bra alternativ for de som ønsker en slik stil og utseende på sitt tak.
Til syvende og sist bør en vurdering av solcelleløsninger være basert på en helhetlig vurdering av både økonomiske og personlige preferanser, inkludert de unike egenskapene solcelletakstein har å skilte med.
Les mer: Solcellepanel tak: Slik velger du riktig løsning for ditt behov
Kilder og annet nyttig lesestoff
Boligsmart: Solcelletakstein: En komplett guide
CNBC: Why Tesla’s solar business has not yet taken off as Elon Musk promised
EnergySage: Tesla solar roof 2022 review
Forbes: Solar Shingles Buying Guide
Forbrukertorget: Solcelletakstein: Er det verdt investeringen?
MIT Technology Review: Tesla’s trumpeted solar shingles are a flop
Rheinzink: Falseteknikk – Planlegging og Anvendelse
Scientific American: Solar Panel Shingles Come Down in Price, Gain in Popularity