BIPV (bygningsintegrerte solceller) på et bolighus, sett ovenfra.

Hva er BIPV (bygningsintegrerte solceller)?

BIPV, eller bygningsintegrerte solceller, har blåst nytt liv i solcellemarkedet, men vet du egentlig hvilke alternativer som finnes der ute? Les og lær hvordan du velger riktig BIPV for dine behov.

I løpet av de siste årene har stadig flere nordmenn valgt å investere i solkraft. Spesielt bygningsintegrerte solceller har økt i popularitet på grunn av sin estetiske appell, høye effektivitet og vedlikeholdsfrie karakter.

Året 2022 markerte et vendepunkt for mange, spesielt da sommerens strømpriser skjøt i været til over 6 kr/kW. Heldigvis har vi ikke opplevd lignende priser siden den gang. Dette har imidlertid fått mange til å vurdere fordelene ved å produsere noe av strømmen selv.

Som et resultat har vi sett en markant økning i antall bedrifter som tilbyr solcelleanlegg. Men er det virkelig en god investering for deg med et 25 år gammelt tak å bruke flere hundre tusen av dine hardt opptjente penger, eller å ta opp lån til et solcelleanlegg? Svaret er antakelig nei. Hvorfor skal jeg forklare nærmere litt lenger ned i teksten.

Men først må vi sette oss inn i hva bygningsintegrerte solceller er. Det ligger jo egentlig i ordet, solceller som integreres i bygningskroppen, men hva vil det egentlig si?

Les også: Solkraft: Norske støtteordninger for overgang til solenergi

Definisjon på BIPV

BIPV står for “Building Integrated Photovoltaics” og kalles bygningsintegrerte solceller på norsk. Det refererer til solcellepaneler som er direkte integrert i bygningers tak, fasader eller vinduer, i stedet for å være montert på dem. Denne integrasjonen gjør at solcellene både fungerer som en del av bygningens struktur og skaper elektrisitet, noe som gir en estetisk og energieffektiv løsning.

Lys opp hjemmet med solceller

Se pris og mulighetene for ditt tak

Bygningsintegrerte solceller har to hovedegenskaper. For det første skal de naturligvis produsere strøm. For det andre er de designet for å beskytte mot vær og vind. Derfor er allsidigheten til BIPV så nyttig, fordi det ikke er begrenset til takløsninger, men også kan integreres i fasader.

Les også: Høye norske strømpriser de neste ti årene sier ekspertene

Utfordringene med tradisjonelle solcelleanlegg

En viktig fordel med BIPV kontra tradisjonelle, ovenpåliggende solcelleanlegg er systemets holdbarhet. Dette leder oss tilbake til spørsmålet om hva slags type solcelleanlegg som er best for ditt behov. Det er nemlig ikke alltid en god investering å installere et kostbart solcelleanlegg på et tak som har sett bedre dager.

KALKULATOREN

Solar Solution beholder byggets estetikk med integrerte solcelleløsninger.

Våre løsninger ser ut som vanlige tak, men er effektivt energiproduserende solcellepaneler spesielt utviklet for norske forhold og arkitektur.

Å montere et tradisjonelt solcelleanlegg på et eldre tak kan føre til to problemstillinger.

  1. For det første kan det påføre et allerede svekket tak ytterligere stress – enten det er laget av porøs takstein eller slitt shingel – noe som øker risikoen for lekkasjer.
  1. For det andre, når du først reduserer takets levetid, må du også forberede deg på å måtte erstatte hele taket på et tidspunkt. Dette innebærer at hele solcelleanlegget må demonteres og eventuelt installeres på nytt, noe som medfører ekstra kostnader og arbeid.

Det er med andre ord viktig å vurdere tilstanden til taket før du investerer i et tradisjonelt solcelleanlegg. Om du derimot går for bygningsintegrerte solceller, vil du få et splitter nytt tak og solenergi i en og samme vending.

Les også: Solcelletakstein sammenlignet med andre solcelleløsninger

Prisen på BIPV solceller – Dyrt eller en fornuftig investering?

Kanskje du allerede har vurdert forskjellene mellom et standard solcelleanlegg og et bygningsintegrert anlegg? Eller kanskje ikke. Uansett, jeg skal gjøre det enklere for deg.

Det stemmer at et BIPV-anlegg har en høyere pris.

Men det er viktig å være oppmerksom på hva man sammenligner her. Det er ikke en direkte sammenligning av like ting, som epler mot epler. Å sammenligne tradisjonelle solcelleanlegg med bygningsintegrerte solceller blir mer som å sammenligne epler med eplekake.

Se for deg følgende situasjon: Du har oppdaget at du trenger et nytt tak. Dette er en betydelig utgift i seg selv. Hvis du fortsatt vurderer solceller, så har vi et passende sammenligningsgrunnlag. Du er altså på utkikk etter både et nytt tak og et energiproduserende solcelleanlegg.

Da vil du kanskje innse at prisforskjellen mellom nytt tak + tradisjonelt solcelleanlegg og BIPV ikke er så stor, om det er noe i det hele tatt. Og da blir spørsmålet: Vil du kun betale for et nytt tak, eller vil du investere i et tak som over tid betaler for seg selv?

Les også: Solcellepanel tak: Slik velger du riktig løsning for ditt behov

Fordelene med bygningsintegrerte solceller

Det er mange fordeler med å integrere solcelleinstallasjoner. I motsetning til ovenpåliggende solcelleanlegg (BAPV, ja, det har også en forkortelse) som kan skape potensielle lekkasjepunkter med braketter festet til undertaket, er BIPV-anlegg en mer bekymringsfri løsning. Med BAPV er kablene utsatt for vær og vind sesong etter sesong, men med BIPV kan du slippe skuldrene ned.

BIPV unngår de store boltene som må festes i taket. Faktisk er det ingen lekkasjepunkter i det hele tatt. Kablene er trygt plassert under panelene, beskyttet i et tørt lag, skjermet fra regn og snøfall.

En karismatisk mann ved navn Knut Bjørnsen gjorde en gang uttrykket «Ikke nok med det» til en dagligdags frase. Dette er ikke TV-shop, men uttrykket er fortsatt treffende når det gjelder BIPV. Det er så mye mer enn bare et solcelleanlegg; det er en integrert, problemfri løsning for hus og hytter.

Les også: Solcellepanel hytte og fritidsbolig: Alt om typer, strømstøtte m.m.

Ikke nok med det, BIPV kommer med følgende fordeler:

1. Fleksibilitet

BIPV kommer i mange fasonger og størrelser som passer til din hustype og kan integreres i ulike deler av bygningen, som tak, fasader eller vinduer i form av gjennomsiktige solceller. Dette åpner opp for kreativ bruk og tilpasning til ulike bygningsstiler og behov.

2. Estetikk og design

En av de største fordelene med BIPV er dens evne til å tilpasses med bygningens arkitektur. I motsetning til konvensjonelle solcellepaneler som ofte er montert på taket og kan være visuelt påtrengende, er BIPV designet for å integreres sømløst med bygningens utseende. Dette gir en mer estetisk tiltalende og moderne fasade eller takflate.

3. Bærekraft og miljøvennlighet

BIPV representerer en bærekraftig løsning som støtter grønn byggepraksis. Faktisk har BIPV 20-50 prosent lavere CO2-avtrykk enn takstein med tradisjonelle solcellepaneler. Ved å skape fornybar energi bidrar du til å redusere bygningens karbonavtrykk. Dette er spesielt viktig i lys av økende miljøbevissthet og behovet for å adressere klimaendringer.

4. Økonomiske fordeler

På lang sikt kan investeringen i BIPV gi betydelige økonomiske fordeler. Selv om oppstartskostnadene kan være høyere sammenlignet med tradisjonelle solcelleanlegg, kan energibesparelsene over tid kompensere for denne investeringen. I tillegg kan integrasjonen av BIPV i nye bygg eller ved renoveringer bidra til å øke eiendommens verdi.

5. Lett konstruksjon

En betydelig fordel med BIPV er at det er lett i vekt. Dette betyr at det ikke legger ekstra belastning på takkonstruksjonen. Det er en viktig faktor, spesielt for eldre bygninger hvor tillegg av vekt kan legge ekstra stress på et tak som ikke er laget for ekstra tyngde over lang tid.

6. Lang levetid

Ved installering av BIPV kan taket forventes å vare mellom 30 og 50 år. Dette gjør det til en langsiktig investering som ikke bare betaler seg over tid, men også reduserer behovet for kostbare takutskiftninger i fremtiden.

7. Minimalt vedlikehold

Vedlikehold av et BIPV-tak er overraskende enkelt. I de fleste tilfeller vil det begrense seg til sporadisk rengjøring med en hageslange. Dette gjør BIPV til en praktisk og bekymringsfri løsning som passer bra for travelt opptatte huseiere.

BIPV utvikles i rekordfart – Nye løsninger på samlebånd

Mange land har nå innført påbud om at nye og rehabiliterte bygninger i fremtiden må inkludere en form for solcelleløsning. Og det er ventet at enda flere land vil følge etter.

Dette har utløst en liten revolusjon innen utviklingen av tak- og fasadeprodukter der solcelleteknologi blir integrert. La oss ta en titt på noen eksempler:

BIPV for Tak

Som vi allerede har nevnt, er det naturlig at byggets femte fasade – taket, som mottar flest soltimer i løpet av et år, utstyres med solceller. I dag finnes det mange som har utviklet BIPV-løsninger for tak, og flere vil følge etter.

Husk imidlertid at ikke alle løsninger er tilpasset norske forhold. Sørg for å få dokumentasjon som bekrefter at produktet er egnet for det lokale miljøet, med tanke på korrosjon, snølast og vind. Ta en titt på vår hjemmeside for å bli kjent med noen av disse alternativene.

Mer detaljert om hvilke solcelleløsninger som egner seg best for norske forhold kan du lese i vår artikkel om Solcellepanel til hytte og fritidsbolig.

BIPV for fasade

Det mange ikke tenker på, er at fasaden faktisk er svært egnet for solcelleinstallasjoner. Mens mange tak med solceller knapt vil produsere strøm i vintermånedene, vil en solcellefasade ofte ha langt flere soltimer.

Fasaden dekkes ikke av snø, solcellene yter bedre i kaldt vær, og refleksjon fra snø eller vann kan øke produksjonen. Antakelig har vi enda ikke sett den største teknologiske revolusjonen innen bygningsintegrerte solceller for fasade, men det ligger i kortene at her kommer det til å skje mye.

Det finnes allerede fasadeprodukter med integrerte solceller som visuelt matcher murstein, steinplater, cortenstål og mye mer. Utfordringen er at disse løsningene foreløpig ikke er effektive eller rimelige nok til å rettferdiggjøre investeringen for privatpersoner.

BIPV Vindusløsninger

I moderne arkitektur spiller vinduer en viktig rolle for både estetikk og funksjonalitet. De slipper inn naturlig lys og tilbyr utsikt, men kan også være en kilde til energitap. Her kommer BIPV-vindusløsninger inn.

Disse innovative løsningene integrerer solcelleteknologi direkte i vindusglasset, noe som gjør vinduene til en del av bygningens energiproduksjonssystem. Selv om de kan være mindre effektive enn tradisjonelle solcellepaneler, bidrar de til å redusere bygningens totale energiforbruk ved å generere strøm og samtidig opprettholde estetikken.

Dette er spesielt relevant for bygninger med store glassflater, hvor hver kvadratmeter kan utnyttes til energiproduksjon samtidig som man beholder det moderne og åpne uttrykket.

Solcelleguide

Din guide til alt om moderne solcellepaneler.

Sett deg inn i de siste trendene innen solenergi i Norge, inkludert den nyeste teknologien og de beste løsningene på markedet i dag.

Fremtiden er integrert

BIPV-teknologien åpner for helt nye markeder som tidligere var utenfor rekkevidde. Rom ble ikke bygget på en dag, og det blir heller ikke Norges solcellemarked. Selv om det ikke høres like poetisk ut, er det et faktum at mange bygninger i Norge er underlagt verneregler.

Disse reglene krever ofte at bygninger beholder sin opprinnelige arkitektoniske stil, noe som gjør det vanskelig å installere tradisjonelle solcelleanlegg som plasseres utenpå taket.

BIPV tilbyr en løsning. Denne teknologien kan faktisk integreres i historiske bygg uten å forstyrre deres estetiske uttrykk. Det finnes allerede mange eksempler på dette. Forestill deg en kirke fra 1700-tallet; kanskje du til og med har sittet i en og lagt merke til dagslys som skinner gjennom laftestokkene, eller kjent trekk selv om dørene er lukket.

Mange slike kirker har et enormt strømforbruk for å opprettholde en viss temperatur. Disse er perfekte eksempler på bygninger som desperat trenger energieffektivisering, men hvor det tidligere har vært begrenset med muligheter.

Med BIPV finnes det nå løsninger som lar seg tilpasse slike utfordrende bygg. Nylig har flere kirker fått installert solcelleskifer fra Sunstyle, og så sent som i sommeren 2023 ble det installert Roofit.Solar på garasjen til Fet kirke. Dette viser hvordan BIPV kan tilpasses og transformere selv historiske bygg til å bli mer energieffektive, uten å ofre deres historiske verdier.

Les mer: Roofit.Solar hever standarden på Norske solcelleløsninger

Skjema som viser bygg på "gul liste" i Oslo. Mange av disse kan oppgraderes med BIPV uten at det skader bygningenes arkitektoniske stil.

Store deler av Oslo er på gul liste

Mye av bygningsmassen i Oslo, som i mange andre byer, ble reist på slutten av 1800-tallet og tidlig på 1900-tallet. Helt opp til 1990-tallet ble det tatt lite hensyn til hva som ble lagt på disse takene.

Industrielle trapesprofiler ble skrudd direkte gjennom gammel skifer, og ingen kunne brydd seg mindre.
I dag har pipa fått en annen låt. Disse bygningene har havnet på ‘gul liste’. Det betyr kort sagt at alle endringer på fasadene er søknadspliktige. Dette gjelder spesielt for fasader som er synlige fra gatenivå, inkludert tak. Det innebærer også at tradisjonelle solcellepaneler ikke er tillatt, da de ikke er i tråd med bygningenes arkitektoniske stil fra den tiden.

Oslo mot nullutslipp i 2030

Målet er at Oslo sentrum skal redusere utslipp med 95 prosent innen 2030 via nullutslippssoner, og ifølge kommunen er nøkkelen solceller og solfangere. Men hvordan skal dette la seg gjøre når så store deler av byen ser ut som morgentiss i nysnø? Det var så klart et ledende spørsmål, men du skjønner hvor jeg vil.

Tradisjonell taktekking fra slutten av 1800-tallet og tidlig på 1900-tallet var enten skifer eller båndtekking/skivetekking. Det vil si at når store deler av Oslo er på ‘gul liste’, er det eneste realistiske alternativet for solcelleløsninger i dag båndtekking med integrerte solceller.

Les mer: Hva er båndtekking og hva har du å tjene på båndtekket tak

Kontakt

Kontakt Solar Solution

Ønsker du å vite mer om hva vi kan tilby og hvordan våre løsninger kan passe ditt prosjekt?

Oppsummert om BIPV

I lys av det vi har gått gjennom i dag, er konklusjonen klar: Det er viktig å være oppmerksom på fordelene med bygningsintegrerte solceller (BIPV) sammenlignet med tradisjonelle, ovenpåliggende solcellepaneler (BAPV). Selv om BAPV kan virke som den rimeligste løsningen ved første øyekast, er det ikke nødvendigvis den beste løsningen over tid.

Med BIPV får du en løsning som er skreddersydd for å ivareta bygningens arkitektur, samtidig som den tilbyr overlegen funksjonalitet og holdbarhet.

BIPV-løsninger tilbyr en estetisk tiltalende, energieffektiv og bærekraftig måte å produsere strøm på, uten de potensielle problemene som kan oppstå med BAPV, som lekkasjer og estetisk disharmoni. Videre tilpasser BIPV seg lett til lokale forhold, som snølast og vind, noe som er av stor betydning i Norge.

Hvis du er ute etter å ta et informert valg om solcelleløsninger, er vår nettside en utmerket ressurs. Der kan du utforske ulike BIPV-alternativer og bruke vår solcellekalkulator for å sjekke hvilke løsninger som passer best for ditt tak.

Ikke nøl med å ta steget mot en mer bærekraftig fremtid med BIPV – en løsning som ikke bare er bra for miljøet, men også for lommeboken og bygningens estetikk.

Ta kontakt om du har spørsmål om BIPV eller solcelleløsninger. Vi kan bidra med alt fra prosjektering og beregning av strømpotensial til installering og fininnstilling av ditt solcelleanlegg.

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få melding rett i innboksen når vi legger ut nye artikler.

Lys opp hjemmet med solceller

Se pris og mulighetene for ditt tak

Sjekk pris på solcelletak på ditt hus her

Siste artikler

Del denne artikkelen

Kontakt Solar Solution

Ønsker du å vite mer om hva vi kan tilby og hvordan våre løsninger kan passe ditt prosjekt?